Konstaterar

ATT MJÖLK INTE KOKAR VID 100 GRADER utan när man vänder sig om. Den erfarenheten har jag gjort nu i kväll då jag kokar riset till maltan 😉

Annars har min dag mest bestått av sängläge i den för detta läge avsedda möbeln. Jag var ute och surfade på nätet för att kolla om det möjligtvis kunde vara så att jag drabbats av svinflunsan och alla tecken tyder på det. Så vitt jag förstår nu så här i efterhand startade det redan i fredags då jag vaknade med en attans ryggont och värk i vänster axel. Trodde i min enfald att jag legat tokit under natten. På lördagen kände jag mig än risigare och på söndagmorgon blev jag frisk…mest för att jag bestämt mig för det då jag skulle cykla i alperna som varje söndag. Det var kanske inte så klokt men så tidigt på morgonen kändes det OK och jag tog bilen fram och tillbaka eftersom det var så kallt. Det var nog det enda kloka jag gjorde i detta 😉

I går kväll började hostan och halsrivet så i morse tog jag beslutet att stanna hemma från jobbet om inte annat så för att inte riskera mina arbetskamraters jul.

Jag sov mest hela förmiddagen till och från och hade nog en släng av feber eftersom jag frös än svettades om varandra.

På eftermiddagen kände jag mig lite bättre så jag påbörjade degen till vörtbrödet genom att blanda:

5 dl rågmjöl, grovt

3 dl grahamsmjöl

0,5 msk anis

0,5 msk fänkål

0,5 msk pomeransskal, malet

6 dl Julmust

Tillagning

1.Blanda mjölsorterna med anis och fänkål. Värm

julmusten till kokpunkten. Kontrollera att den verkligen

kokar, kolsyran får den att bubbla även vid låg

temperatur. Skålla mjölet genom att hälla julmust över

mjölblandningen.

Ovanstående görs dag 1. Resten kommer alltså dag 2…

50 gram jäst

5 dl filmjölk lätt

1 msk salt

0,5 msk ättiksprit, 12 %

1,5 msk vatten

1 dl sirap

2 dl rågmjöl, grovt

12 dl vetemjöl special

2. Smula jäst och rör ut den i lättfil. Tillsätt salt, ättika,

vatten, sirap och den skållade mjölblandningen. Arbeta in

mjöl men spara 5 dl av vetemjölet till senare. Arbeta

degens tills den är smidig, gärna i en matberedare. Låt

degen jäsa 1 timme.

3. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen till den är

kladdfri. Den blir tung.

Baka ut tre limpor och lägg på tvären på en smord

långpanna. Jäs 1,5 timmar under en bakduk. Nagga

brödet, pensla med lite vatten och grädda i 175-200° i ca

1 timme. Låt limporna kallna på galler inlindat i bakduk.

Brödet går att frysa. Låt det gärna mogna en dag innan

infrysning så blir det inte smuligt.

Just nu ångrar jag bittert att jag gjorde mig av med min hushållsmaskin ;-( Med tanke på att jag nästan skänkte bort den så ångrar jag mig ännu mer 😉 Nåja, det får gå ändå…

I kväll kokar jag alltså riset till maltan, i alla fall första omgången men jag tror att jag får göra en till då vi blir 20 personer som ska fira tillsammans. Den här första satsen är för 10 personer men då gäller det grötportioner så jag får väl se hur det blir när jag blandat ner grädden 😉

Jag har också Jansson och skinkan på min ”Att göra lista” så förhoppningsvis ska jag vara lite alertare i morgon. I annat fall har jag ju även onsdag på mig.

2 kommentarer tillKonstaterar

  • Då kanske du hinner tillfriskna om det nu var så att du redan var sjuk i fredags..

  • Snurran> Det är ju förhoppningen men barnen, de blivande föräldrarna, får avgöra om de vågar träffa den ömma modern 😉 Vet inte ännu…? Jag vill ju inte under några omständigheter riskera något vare sig för dom eller de 18 andra deltagarna…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>