Dagens göromål i juletid

BAKET FORTSATTE FRAMPÅ lunchtiden med långjäsarna…

1_trangtforlangjasarna1.jpg

Men med lite god vilja så fick det bli som det blev…

2_menmedlitegodvilja.jpg

Sedan ska dom svalna inlindade i bakdukar…

3_inlindade.jpg

Och det gällde förstås även första omgången men där räckte det att täcka över alla på ett bräde…

4_svlanarsakta.jpg

sedan tog jag mig en välförtjänt middagsvila 😉 Innan jag förpackade bröden…

5_innanplasten.jpg

Under tiden andra omgången ris a la maltagröten kokade…

7_undertidengroten.jpg

Började jag med Jansson…

3 st gul lök(ar)

5 msk smör

2 burk(ar) ansjovisfilé(er), à 125 g

14 st potatis(ar), medelstora

4 dl grädde

salt

2 msk ströbröd

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka löken och mjukstek lätt i 2 msk av smöret. När

den är färdigstekt, häll över spadet från den ena

ansjovisburken och låtdet dra in i löken.

3. Skala och strimla potatisen.

4. Mixa 3 dl av grädden med 1 1/2 burk ansjovis med en

stavmixer. Resterande ansjovis klipps i fina små bitar.

5. Smörj en eldfast och tillräckligt djup gratängform. Lägg i

en tredjedel av potatisen, strö en pytteliten nypa salt över,

bred ut hälften av den stekta löken, ansjovisgrädden och

de klippta ansjovisbitarna. Gör om ovanstående moment i

ytterligare ett lager.

6. Avsluta med ett lager potatis och häll över resten av

grädden. Strö över en pytteliten nypa salt samt ströbröd.

Klicka på resten av smöret.

7. Grädda i 50–60 minuter. Den skall vara ordentligt

hopkokad och ha en krispigt brun yta.

6_janssons.jpg

Som nu är gånger två…

8_forstajanssonklar.jpg

Nu är krafterna slut för i dag så skinkan, den riktiga och kalkonvarianten, får bli morgondagens göromål.

1 kommentar tillDagens göromål i juletid

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>