Julafton

Ponta Negra, Natal julafton 2004.

GISSA OM DET ÄR SVÅRT ATT TRO att det ju faktiskt är julafton i dag?? Solen skiner på som inget hade hänt och varför skulle den inte det. Julafton är inget stort i Brasilien, dom firar väl sin den 6 januari om jag inte misstar mig alldeles, affärer, banker och allt annat är öppet som vanligt. Kanske stänger dom bara en aning tidigare.

Mitt joggingpass i morse blev ett gåpass, benen känns som stockar och jag njuter naturligtvis lika mycket av att gå. Jag passerade fiskarna i morse. Dom hade dragit upp sina båtar på trästockar, som dom flyttar allteftersom, i sanden och höll på att sortera dagens fångst. Mycket slit och hårt arbete. Dom har små platta båtar med segel, inga motorer alls. Hela familjen, om inte hela grannskapet, hjälper till att sortera när fiskarna kommer åter med sin fångst. Jag har också noterat att man fiskar med långa spön som man ”borrar” ner i sanden vid strandkanten och sedan sätter man sig och väntar. Det är föstås fiskare som inte äger någon båt som fiskar på detta vis.

Men det var morgonen pass jag höll på att skriva om. Det blev 55 minuter långt och sedan en halvtimma i poolen där jag stretchade ut ordentligt vilket jag slarvat med hittills. Kändes bra. Har haft lite krämpor på vänster sida av ryggen och det kanske beror på att jag slarvat med stretchingen. Vi får se om det avtar.

Efter morgonens pass blev det som vanligt, och med risk för att jag låter otroligt tjatig, det ljuvliga frukostbordet. I dag, som alla dagar, åt jag massor med färsk frukt, några bitar bröd med ostskivor som mer påminner om brödskivor, i tjocklek alltså, samt lite grönt därtill. Mums, det är verkligen en lisa för själen att betrakta detta varje morgon. Jag brukar dricka en cocosnöt också men dom var tyvärr slut i dag. Vi kom något senare än vi brukar.

I dag hade vi bestämt oss för en shoppingrunda för att undvika att vara hela dagen i solen. En taxi fick det bli till Natal Shopping som det heter. Det är tre stora center med massor av småbutiker i med undantag för det tredje som var ett stort varuhus där man kunde köpa både mat och vitvaror och allt däremellan. Vi köpte inget, bara lite småkrafs som vi saknade, t ex tops, after sun och sådant. Men det var en upplevelse och se alla butiker samt människorna som förmodligen handlade julklappar.

Hem tog vi en liten buss alltså inte lokalbussen utan någon slags konkurrent som kostar lite mer men kommer snabbare fram i detta trafikkaos. Det var en upplevelse kan jag lova för chauffören körde som en galning och detta på kullerstensgator med inbyggda gupp lite här och var. Det borde ingå njurbälte till alla passagerare 😉

Nu är klockan snart 16.00 hos mig och 20.00 hos er. Förmodligen av julbordet avnjutits och ni sitter där mätta som en orm som svalt en älg. Vårt ”julfirande” med julmiddag på hotellet går inte av stapeln förrän 20.00 i kväll. det ska bl spännande och se vad det blir för mat. varje kväll går hotellpersonalen runt till varje rum och knackar försynt på och överlämnar två, eller hur många man nu är i rummet, chockladbitar och önskar godnatt. I går kväll fick vi med en lapp som berättade att alla barn som bor på hotellet skulle få varsin julklapp i dag. Fantastiskt!

Jag avslutar med att önska er alla en riktigt god fortsättning på julen!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>