Bröllopstårta

EN bra dag på jobbet med lagom att göra för en gångs skull.

Någon kvällsaktivitet vad gäller motion blev det inte denna afton.

Däremot blev det bakaktivitet. Jag har nämligen bakat inte mindre än två bröllopstårtor nu i kväll. Jag är inte färdig på långa vägar ännu för kolasåsen ska kallna och grädden ska vispas och därpå är det dekoration som gäller.

Bröllopstårtan är himmelsk god för att inte säga ljuvlig och den ska i morgon förhoppningsvis glädja både Den Grymme Badmästaren (som tack för hjälpen förra veckan då jag inte hade någon nyckel till bilen) med team på Valhalla och Woffegubbens arbetsteam som var så gulliga i förra veckan när han blev grattad med både blommor och present. I morgon har gruppen sitt veckomöte och då passar det ju aldeles utmärkt att kombinera det med tårtätande.

Lika bra att jag skriver ner receptet i fall nu någon blir nyfiken på denna ljuvliga tårta:

Bröllopstårta med kolasås

175 gr sötmandel

4 äggvitor

2 dl socker

Kolasmet:

2 dl vispgrädde

1 dl socker

1/2 dl sirap

Garnering:

2 1/2 dl vispgrädde

2 msk kakaopulver

Mal mandel, smörj en form, 1 1/2 l, med löstagbar botten väl.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Bland ner sockret under kraftig vispning.

Vänd ner mandeln. Bred ut mandelsmeten i formen.

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna, lossa den från formen och för över på ett serveringsfat.

Blanda till kolasmeten grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Låt detta koka tills smeten blir så tjock att det bildas gångar när man rör i den.

Låt smeten svalna något. Häll den sedan över mandelbotten.

Vispa grädden till hårt skum. Bred den över kolakrämen (som bör vara kall nu).

Fullborda verket genom att sikta kakao över grädden. Servera tårtan riktigt kall.

Lätt som en plätt!

Hur kan det komma sig att vårt minne är gott nog att in i minsta detalj bevara vad som hänt oss, men inte gott nog att komma ihåg hur ofta vi berättat det för en och samma person?

FRANCOIS DE LA ROCHEFOUCAULD

6 kommentarer tillBröllopstårta