Trädgårdsdax

I dagarna två har jag riktigt frossat mig i växter och plantering av dessa. Min goda granne och vän samt jag började i går med att åka till Landvetter – har hört så mycket om den plantskolan. Det var det värt kan jag säga. Vi gick säkerligen där i minst tre timmar och tittade och tittade och handlade och handlade.

Snacka om att hamna i paradiset för en trädgårdsfrälsta – dom hade allt och lite till.

Jag har ju till exempel snöat in på buskar och träd med lite ovanlig bladform och färg och här fick jag verkligen så att jag blev mållös av denna ”perversitet”.

Vi fortsatte i dag med två plantskolor till och hittade givetvis lite mer 😉

Det är ganska tufft att gräva upp nya rabatter och plantera men det är mödan värd!

Jag har nu planterat följande:

Brakved – ett mindre träd med jättesmala blad – helt outstanding!

Katsura – ett ljuvligt litet träd med skira blad och ett växtsätt som pekar rakt upp mot himlen. Bladen är för övrigt i flera färger allt från gult, grönt till rött. Underbar!

Gul-flikbladig fläder. Jag börjar nu få riktigt många olika flädersorter!

Trollpil – som påminner om Trollhassel men med helt andra blad!

Purpurfläder Härlig buske med mörkt röda blad.

Gulbrokigt rosenprakttry Blommor i vitrosa som påminner mest om en trumpet och blad som är ljuviga med sina skiftande färger!

Syrenhortensia som kommer att blomma när allt annat har blommat klart och är på väg att vissna ner inför vintern.

Solfjäderbladig japansk lönn. Kostade näst intill en förmögenhet men är en riktig Raring.

En ljuvlig liten krypbuske med vita blommor och blad som är underbara men jag har glömt vad den hette!?

Luktolvon som står i en klass för sig!

Hybridkejsarolvon en ljuvlig buske som jag betraktat varje dag i flera år utanför Valhalla simhall och som blommar redan i februari på bar kvist…enda anledningen, som jag ser det, att se fram emot vintern!

Jag har också köpt ytterligare en Klematis vitblommande ljuvlig liten alpklematis som jag ännu inte planterat eftersom jag inte kan bestämma mig över var jas ska plcera denna skönhet!

Ja, någon eller många kommer nog att säga att jag inte är riktigt navlad. Men för mig är detta livet!

OCH det får mig att glömma av den oro jag känner inför stora m-barnets resa till Kosovo – att julhelgen ska passera utan att hon är med. Att resan till Teneriffa över jul och nyår blir lite tunn utan henne…

MEN jag ÄR glad för hennes skull och inte så LITE stolt!

Uppps…höll ju på att glömma Syren, aukuba en syrenbuske med brokiga blad och jag vet faktikst inte vad det kommer att bli för färg på blommorna – spännande!

3 kommentarer tillTrädgårdsdax

 • Tjena morsan! Alla dina växter var busfrön redan i plantskolan va?! 😀 *dålig humor AB* Nu ska jag å Boris iväg o tävla i Västerås och plocka pokaler *hehe*. Han är superpigg o vet att det är något kul på G, nu när jag packat den gröna Lekstorps IF-väskan. Den har vi alltid när vi ska tävla, den är superbra. Jag ringde syrran igår o gjorde som du sa 😉 och spelade jätteförvånad över Kosovo. Nä, skoja bara… 🙂 Kram o puss!

 • Nej, dom enda busfrön jag någonsin har kommit i kontakt med är dig och systera di! Lycka till i dag med tävlingen!

 • Eva-Karin Kyrling

  Hej!

  Skule vara tacksam om jag kunde få veta var man kan få tag på den brokbladiga syrenen Syriga Aukuba, som det talas om på din hemsida.

  MVH

  Eva-Karin Kyrling