Förba…de ICA

SJÄLVSCANNING, JO JAG TACKAR! Jag har varit emot det här med att själv scanna in sina varor på ICA och stått emot i det längsta men när vi för ett tag tillbringade tid motsvarande en livstid i kön för att få betala ja då gick jag ifrån min princip. Jag tycker det är lite dåligt med förmånerna för att du gör jobbet åt ICA! Dom behöver inte ha lika mycket personal och inte heller lika många kassor igång. Det enda fördel jag kan se är att det går snabbare men det är ju bara nu. När alla idkar självscanning så blir det ju samma sak igen.

Naturligtvis är det uträknat från ICA:s sida att man har så lite kassor öppna för dem som inte sjävscannar att folk helt enkelt i ren ilska väljer att böja sig och börja självscanna. När vi första gången tågade igenom självscanningskassan var det över på en minut eller två medans de ”vanliga” kassaköerna var milslånga.

Vid vårt förra inköpstillfälle var det så kallad kontroll och det kan man väl acceptera. Jag är inte så naiv så jag inte tror att det finns folk som ”fuskar”. Men jag hör inte till den kategorin. Skulle aldrig smutskasta mig på några kronor. Nä, då får det allt vara några miljoner på spel om jag skulle riskera mitt rykte.

I dag, när jag storhandlade ensam, och hade packat ner och scannat fyra jättekassar med varor och dessutom bemödat mig med att packa någorlunda praktiskt. Alltså alla varor som skulle till frysen i en påse och så vidare och så vidare.

Vad händer när jag kommer till kassan?! Jo, det är kontroll igen! Men va faen! Jag trodde i min enfald att detta byggde på förtroende. Där stod jag ensam med hela bandet fullt av varor och inte tusan kom dessa ner snyggt och i ordning som dom var från början. Dessutom kunde följande samtal avlyssnas:

Jag:

– Men va tusan! Ni kontrollerade ju oss förra gången vi handlade!

Kassörskan:

– Du kanske inte har scannat så länge?

Jag:

Nej, det har jag inte men har det med saken att göra. Självscanningen är ju för att det ska fort igenom kassorna. Och ni kontrollerade oss, som sagt var, förra gången vi handlade här.

Kassörskan:

När du har scannat 100 gånger kommer det att minska.

Hundra gånger! Är människan inte klok eller är hon okunnig?!

Tänk efter, om vi handlar 1/vecka då ska vi alltså kontrolleras varje gån gi två år!

Nä, ICA nu får ni nog vässa er lite. Kanske dags att stå för det system ni infört och lita på era kunder om ni vill ha några som självscannar eller rent ens handlar på ICA!

En annan sak jag irriterar mig på är att om du anmält dig till självscanning i en ICA så gäller den bara där. Vi har tre-fyra olika ICA vi brukar handla på och då får du gå igenom hela förbannade processen varje gång med leg, underskrift och hela kitet. Det borde man väl kunna samköra i en så stor organisation som ju faktiskt ICA är!

14 kommentarer tillFörba…de ICA

 • Bim

  Förstår att du är arg och irriterad. Det skulle jag nog också vara. Själv så har jag aldrig testat självscanning. Ingen av de affärer som jag handlar i har det. Någon gång väldigt sällan så åker vi till en ICA Maxi i Haninge. Där har de självscanning har jag sett. Man kanske skulle testa det nästa gång vi kommer dit. Men som sagt var, det är flera månader emellan som vi är där.

 • Är precis som dig, har stått emot självscanning hela tiden. Jag tänker dock inte börja nu efter att ha läst dina erfarenheter. I detta företräder jag den gamla skolan. (;-)

 • Bim> Gör inte det om du har samma dåliga temprament som jag 😉 *Kram*

 • Bim

  Hahaha! Ja, jag kan nog ha lite temperament ibland! 😉

 • Ordbankaren> Ja, är dom så korkade så dom tror att jag skulle fuska med några kronor?! Nä, ge mig i så fall chansen på några miljoner så jag kan fly landet och bosätta mig på något varmt ställe och leva på fusket resten av livet. Jag var rosenrasande i dag i affären och trött och hungrid därtill efter gympasset 😉 *Kram*

 • Eftersom jag arbetat som snabbkassörska och vet vad det gör med kropp (och själ! Ett mer hjärndött arbete där man får ta emot så mycket skit kan nog vara svårt att hitta) är jag absolut FÖR självscanning. Det är en mycket positiv utveckling ur arbetssynpunkt.

  Men jag kan hålla med om att kunden inte ska behöva bli kontrollerad två gånger i rad. Det borde ju kunna läggas in elektroniskt när den kontrollerades senast. Kan du inte höra av dig till kundtjänst och framföra dina åsikter? Man behöver ju inte rata idén HELT men det verkar finnas en del barnsjukdomar som kan behöva uppmärksammas. Det görs ju med hjälp av användarna/kunderna. Knyt inte näven i fickan!

 • Vi har scannat några månader nu och det är kanon! Framförallt när man har bångstyriga barn som inte orkar stå i kö. Kassörskan måste ha sagt fel för det ska vara 50 handlingar. Så står det i alla fall i brevet vi fick hem från ica efter att vi registrerat oss. Det är väldigt sällan vi får avstämningar, har inte haft en enda på de senaste 2 månaderna. Men fy så trist det är de få gånger man får avstämning.

  Det är också så att det inte är kassörskan eller den lokala butiken som styr när det blir avstämning utan det är icas centrala system som styr det. Inget man kan påverka själv mer än att handla oftare 🙂

  Kram Petra

 • Petra> Blev kollad i dag oxå, 4 artiklar i kassen ;-( Jag tycker ICA får bestämma sig. Ska vi lägga alla varorna på bandet eller ska vi självscanna! *Kram*

 • Anna> Ja, jag trodde också i min enfald att det skulle ge besparingar på ekonomiskt och kassörskornas rygar, axlar och armar men det verkar ju inte så. Blev kollad i dag också – tredje gången på raken ;-( *Kram*

 • Jo, men det är ju fortfarande avsevärt mkt mindre av det enahanda jobbet. Kämpa på så blir det snart bättre! 🙂

 • Anna> Ja, det är mindre om du inte blir kontrollerad – blir du det gör du jobbet två gånger vilket känns ganska onödigt eftersom du redan packat allt en gång. Om ICA ville göra detta med god kredit så skulle dom ha en som packade ner vid kontrollerna i nya påsar som dom sedan efterskänker. Då hade dom visat sin god vilja att få detta att fungera. *Kram*

 • Riktigt kul att läsa det här måste jag säga. Jag håller på att skriva ett högskolearbete om icas självscanning just nu. Och jag håller med, jag är en småhandlare, alltså ”lite men ofta”, blir därför sällan kollad, har definitivt handlat fler än 100 ggr. Jag känner mest för den äldre generationen, har ni sett storleken på texten i den lilla apparaten. Pappa sa det med ”hur ska man kunna ha koll på vad man scannat? jag skulle få panik!”. Häromdagen var hela systemet nere på ican vid mig, personalen sprang runt som vilda apor och köerna var minst 10 m långa, det var en rolig syn. =)

 • Ina

  Skrattar så jag gråter.

  Jag vet precis vad du menar.

  Skrev precis sj om Icas sj scanning.

  Letade efter en bild på detta satyg & hittade av slumpen din blogg.

  Sj har jag haft avstämmning 2gg på EN vecka, det är ju så man får gråa hår.

  Jag kommer att bojkotta det ”snabba”…skrattar….alternativet.

  Ha det fint & 100 djupa andetag/ Ina

 • Ina> Ja, det är lätt att hålla sig för skratt när man står där med en hel hög av varor som ska packas ner IGEN…;-)

  Ha det fint du också!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>