Trädgårdsarbete

FAST I DAG blir det dock från insidan – så kallat inside work 😉

Det blåser smådjävlar utomhus så jag kurar ihop mig och summerar det jag hunnit med hittills. Jag är förresten inte säker på att det blir mer i år för det kostar på både kroppsligt och penningamässigt – det skapas en ansenlig krater som i plånboken.
Woffgubben säger alltid…
Det här med trädgård är toppen – det känns i hela kroppen!
Han har banne mig rätt i det för i dag har jag rejält ont i ryggen efter allt grävande och markledes krypande i jakt på ogräs 😉 Eller jakt och jakt, det finns i stor mängd och jakt än nog fel ord men trots det lika jobbigt att avlägsna!

Men jag i alla fall nöjd med det vi hittills åstadkommit. Trädgården blev ju lite ”tom” och misshandlad förra året efter allt vi var tvungna att avlägsna. Bland annat rök en del träd som vuxit oss över huvudet och inte bara det om jag ska vara ärligt, det var snarare växthöjd långt över tak. Den växtlighet i form av buskar och träd som inte avlägsnades helt ansades rejält på både höjd och bredd. Det gör ju att trädgården ser lite ”naken” ut.

I år har jag planterat lite nya små träd (dom är åtminstone små nu och ett par åt framöver) och buskar.
Två japanska lönnar i rabbaten som gränsar mot infarten…

Där hamnade också två Forsythia…

Med en vanlig Syren mellan sig…

Dessa tre buskar ska gränsa av sop- och matresttunnan så om några år kanske vi slipper se dem 😉

Lite utspritt sedan över de resterande rabatterna har jag planterat följande.

En Lonicera nitida – kommer inte på något bra svenskt namn…

En Prydnadsapel som ger vita blommor och gula bär frampå höstkanten…

Tre rosa Pioner…

En ny Hängsälj då den gamla tagit ”slut”…

Ett Kurilerkörsbär…

Jag ersatte också tre Clematisar som tyvärr inte överlevt den gångna vintern.
En Jackmani…

En Nelly Moser…

En Multi Blue…

Dessa tre är planterade i !indiantältet” – jag har satt tre störar som går ihop på mitten och där kommer de att mötas om dom nu växer och överlever 😉

Jag satte också lite blommor i rabatten utanför köksfönstret bland annat tre väldigt fina Dahlior som jag nog tyvärr redan tagit livet av då jag i min iver satte ut dom innan nattfrosten var över…

Nåja, jag får väl köpa tre nya så småningom men jag väntar lite 😉
Några Eucomis som blommor sent på höste och det kan ju vara kul då allt annat förmodligen är överblommat då…

En drös med Cyclamen som jag inte vet säkert om dessa gick samma öde till mötes som Dahlierna. Jag har aldrig satt några Cyclamen i trädgården innan och visste inte ens att det fanns för utomhusbruk så det ska bli spännande…

Det blev också en ”herrans massa Gladioluserav varierande färger…

I rabatten mot infarten satte jag några Liljor. Jag älskar Liljor och Clematisar så…

På baksidan av huset har jag inte planterat så mycket där har det mest handlat om att röja undan ogräs och bättre på med jord i rabatterna. Men några små ”barrisar” har jag planterat utanför pensinärskuvösen då den buske som stod där innan gick hädan…

En Thuja på stam…

En Ädelcypress…

Samt en liten goding som Woffegubben önskade sig, Pinus – Tall. Ett riktigt charmtroll 😉 …

Tyvärr är ju vintergröna växter sanslöst dyra annars skulle jag mycket väl kunna tänka mig några till 😉

Jag köpte också en rolig Pil som flätats till en kon. Den satte jag i en kruka men får väl se om det kanske är bäst att plantera ut så småningom? Pil har ju en förmåga att snabbväxa så vi får väl se vad jag gör med den?

8 kommentarer tillTrädgårdsarbete

 • Anna

  Många växande saker blev det 🙂 Den där pil, den gillade jag. Fast jag ska inte få mer idéer nu…eller 😉

 • Klematisar har jag försökt med av och till genom åren. Lyckas aldrig. Varken med Jackmani eller Nelly Moser. Funkar fint en säsong, sen dör de över vintern. Så nu har jag gett upp. Den ena klematisen ersatte jag förra året med en gul kaprifol som jag hoppas ska blomma i år. Förra året då den var ny gjorde den inte det. Men den ser ut att trivas där.Kommer starkt. Den andra klematisen som dog förra vintern ersatte jag med vildvin. Om den överlevt till i år vet jag inte än. Den verkar fortfarande ”sova”. Jag såna pil-krukor hos Bauhaus igår. Tänkte att det där kan man nog göra själv om man har en il i grannskapet som behöver klippas. De behöver ju klippas ordentligt varje år.Det år ju bara att sätta ner pilgrenarna i en kruka så rotar de sig. Häromåret tog jag hand om en del pilgrenar för att ha som stöd för vissa växter. Flera av dem rotade sig fast det då inte var meningen. Tänkte testa att göra en flätad pil i år i kruka. Kul att se alla dina växter 😉

 • Oj, vad mycket fint jag hittade här (tack vare blogg100)!

  Hög tid att sätta igång med vårbruket, ja, även för oss som åker till odlingszon 4 nu i påskveckan. Allt man hinner göra före 1 maj har man glädje av resten av sommaren, ju.

 • Anna> Jo, jag tror att du är precis som mig…Svårt att håll stången när ideerna vaknar 😉

 • Ninni> Vad synd att du inte lyckas med Clematisar! Jag är fullkomligt galen i dem och får aldrig nog 😉 Jo, pil ’r lätt att rota själv men jag var lite lat och blev förstjust i denna som jag hittade på vår ICA 😉 Vi får se vad jag gör med den framöver?

 • Karin> Tack vad roligt! Hoppas jag kan inspirera dig till något…

 • Lotta

  Oj, tack för ala tips och inspiration. Hem och räkna, tänka, möblera (om man nu kan säga så om en trädgård 🙂 ).

 • Lotta> Det kan man 😉 Hoppas du blir nöjd när du möblerat om 😉

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>