Funderar fortfarande

PÅ OM JAG ska dela med mig av tankar och funderingar kring det här med viktoperationen.

På ett sätt skulle jag gärna göra det och stå för mitt beslut men det finns en stor rädsla från min sida om hur vänner och folk i min närmsta omgivning ska reagera.

Samtidigt, och det är det som gör att jag på ett sätt gärna skulle vilja dela, har jag lusläst allt som går att komma över om viktoperationer. Bloggar framför allt – för det är ju real story.
Det har gett mig mycket och framför allt lärt mig massor om hur man ska hantera tiden efter operationen. Vilka fällor man kan gå på, hur man kan må – både som sämst och bäst.
Ren fakta är inte obetydligt men bloggarna har ändå gett mig den mest konkreta kunskapen.
Just därför skulle jag vilja dela med mig av min resa. Kanske skulle någon som går i tankarna på viktoperation ha nytta av min erfarenhet av detta.

Operationstid är bokad och det är nära nu. Fast ändå känns det så långt bort.
– Söndag 11/3 åker jag till Stockholm.
– Måndag 12/3 ska jag vara på kliniken för provtagning och undersökning samt träffa teamet av kirurg, narkosläkare samt dietist.
– Tisdag 13/3 ska jag opereras.
– Fredag 16/3 blir jag utskriven.
Jag stannar kvar en natt till i Stockholm för att det rekommenderas av kliniken.
– Lördag 17/3 tar jag tåget till hem.

Jag har berättat för barnen nu, det tog lång tid innan jag tog mig i kragen och gjorde det.

Jag har också berättat för min chef och min närmaste kolleger som jobbar i min grupp men däremot inte för resten av mina kolleger. Där vet jag inte riktigt hur jag tackla det ännu.

Den mesta tiden, sedan jag skrev sist, har gått till att planera hur jag ska ta mig igenom de fyra första veckorna efter operation.

Under de första 10-14 dagarna lever man på flytande kost. Soppor utan några bitar i, välling och yoghurt. Mellanmålen ska kompletteras med näringsdryck från apoteket. En hop med dagliga mediciner ska också tas och en spruta varje kväll i 10 dagar.

Jag har gjort ett så kallat matschema för de första tre veckorna, minitiöst planerat…

Handlat hem soppor, både i matvariant och nypon, Actimell drickjoghurt, välling (för barn från åtta månader), Fortimell näringsdryck, drycker i form av Priviva shots och Proviva Active för de första två veckorna.
Och att inte förglömma Laktosfri mjölk…

Nästa period är det puréer som gäller och här har jag bunkrat upp med barnmatsburkar i mängd, både middagsvarianter och efterrättsdito, Barngröt som bara rörs ut i vatten, Smoothie och så förstås fruktsoppor.
Kanske klarar man av att koka och ”puréea” själv redan när man kommer hem men jag har garderat mig lite i fall man nu inte skulle orka.
Det är väldigt Individuellt hur man mår efter har jag förstått. Vissa skuttar omkring och fixar och donar som om inget hänt medan andra behöver längre tid att bli ”pigga”. Jag hoppas att jag tillhör den första kategorien men man vet ju aldrig så därav allt förberedande…

Ja, sedan ska man ju börja gå över till normalkost så klart. Till en början väldigt små bitar och sedan gradvis till mer normal konsistens.

Jag har också garderat mig med proteinbarer då jag förstått att det är lätt att ”slarva” med de sex målen per dag när man börjar arbeta igen, framför allt då mellanmålen. Det räcker ju med att man sitter i dagslånga möten, vilket jag gör till och från, så är det kört.
Ska försöka att alltid ha näringsdryck med mig för det är ju bra att ta till vid sådana tillfällen. Det är små flaskor också så det går lätt ner i handväskan.

2 kommentarer tillFunderar fortfarande

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>