Skit med det mesta

DET VORE LÖGN ATT PÅSTÅ något annat. Woffegubben, stackaren, ligger med migrän och jag fortsatte på min sprutkarriär – som tur är bara ur en ända denna gång. Fattar inte riktigt hur det hela hänger ihop för jag klarade mig trots allt hela hemresan men det kanske var viljekraft som gjorde det. Det hade ju liksom inte funkat att stå på kö, vilket man får göra i ett fullsmäckat flygplan, för att komma till toa när jag inte ens hinner dit härhemma där vi inte har någon kö och två toaletter dessutom 😉

Men, som mor min skulle sagt, det går över! I dag är jag i alla fall ur sängen, vilket inte var fallet i går. Tror jag sovit i 20 timmar minst! Jag fortsätter med tvätten och gör trots allt en del framsteg. Självklart blir det en del av den varan när man är borta i tre veckor.

Det blir inget gym som jag hade sett fram emot och ute skiner solen som en riktig stolle så jag hade gärna tagit en promenad åtminstone men vågar som sagt inte befinna mer är högst 20 meter från toan.

Men, det finns saker att glädja sig åt! Vi har tagit med en del reseminnen hem som vi brukar. Det är ett sätt att förlänga glädjen med resan samt att då och då kunna ”återvända”. Det första reseminnet var förstås Jesusstatyn på berget Corcovado i Rio de Janeiro. Jag kan för mitt inre njuta av den vackra utsikten och den mäktiga känslan som den här utflykten gav oss …

2_jesus.jpg

Favelan förstås, som satt så djupt intryck på oss. En femtedel av stadens invånare, närmare två miljoner, bor i någon av de 600 favelor som klänger uppför bergssluttningarna, dit upp där luften är bättre och utsikten makalös. Man vill inte kännas vid att dom finns så på kartor över Rio är alla favelor utritade som grönområden. Här styr tungt beväpnade gäng och knarkhandlare, härifrån kommer de mest hyllade fotbollsspelarna och karnevalsdansarna och ändå vill man i stort sett förneka att det finns favelor, en märklig inställning i mina ögon! Jag valde att att köpa den här tavlan på den större favelan vi besökte och den är målad av en favelabo, signerad med namn Edange. Naturligtvis kunde jag köpt en nere på marknaden utanför vårt hotell för en spotstyver medans jag fick betala en ”smärre förmögenhet”. För mig kändes det bättre att köpa den på plats och på så sätt ”betala” för att vi fick besöka dem och få detta minne…

1_favelan.jpg

Eftersom vi varit i Natal förut så har vi gvietvis också minnen därifrån sedan tidigare. Vi köpte lite tavlor av en lokal konstnär, två som vi gav barnen och en till oss själva samt förstås den berömda brasilianska kvinnan som jag älskar så högt. Jag hade gärna tagit med ytterligare en hem i år men tyvärr medgav inte bagagevikten det. Tavlan föreställer en tvätterska som hänger sin tvätt på tork på taggtrådstängslet. Detta ser man hela tiden utefter vägarna och jag kan inte annat än att bli imponerad…

6_tvatterska.jpg 6_brasiianska.jpg

I år föll jag för denna underbara samling av dockor. Det är inte lätt att räkna dem men jag tror att det rör sig om minst 25 dockor i tyg som är tätt sammansatta på en rund skiva. Man kan titta hur länge som helst utan att se alla detaljer…

3_dockor.jpg

Jag föll även som en fura för denna mask gjord i lera. Det finns massor av masker i olika utföranden och färger så det var inte lätt att välja…

4_mask.jpg

När vi besökte indianreservatet kunde jag inte motstå denna drömfångare som vår chaufför körde oss en extra sväng för att kunna köpa. Denna är gjord av de indianer som har valt att bo lite bekvämare än den indianhövding med familj som vi dansade med på utflykten. Alla bor i små fyrkantiga lådor som är hus av betong som då brasilianska staten har ordnat med. Just denna familj var enormt stor med make och tre hustrur, massor av barn och även barnbarn med familjer…

5_dromfangare.jpg

Nu har vi arrangerat en vägg med våra reseklenoder som jag ser ifrån köket så att jag kan njuta dagligen 😉

11 kommentarer tillSkit med det mesta

 • Du får se det som en utrensning… 🙂

  Jag har läst att den statyn kallas Limhamnsjesus – säger man så där?

 • Bloggblad> Ja, det kanske inte är helt fel efter den här tidens frosseri med mat och dryck 😉 Just det uttrycket har jag inte hört men cementen kommer därifrån så det ligger något i vad du säger.

 • TACK för att du så generöst har låtit oss följa med under er resa.

  Hoppas att ni båda kryar på er nu.

 • theWitch> TACK för att du vill och orkar läsa 😉 Tack igen – vi är bägge mycket piggare nu!

 • Bim

  På något konstigt sätt så hade jag missat det här inlägget! Vilka härliga souvenirer ni har köpt med er hem! Härligt!

 • Bim> Tack, jag är kanske lite barnslig men på något sätt minner det om varje resa lite grand.

 • Bim

  Nej, inte barnslig! Men du kanske har barnasinnet kvar! 😉 Själv så köpte jag mängder med souvenirer förr om åren. Men nu har jag nästan helt slutat med det. Men cirka ettusen fotografier tog vi! Så vi har nog så vi minns ändå! 🙂 Och en hel del grejer handlade vi ju också.

 • Bim> Ja, kort tog vi också mängder men vi handlade å andra sidan inte så mycket annat. Woffe brukar vilja ha med en t-shirta från stället så det har han förstås.

 • Bim

  Vi handlade ju rätt så mycket… Men ingenting direkt ”onödigt” faktiskt! 😉

 • Bim> Jag såg fotona på det inköpta i din blogg. Det är kul att handla 😉

 • Bim

  Ja, handla är en av de saker som jag är väldigt bra på! 😉

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>